info@xmarx.nl


Noordelijke IJszee
29 april 1997
86° 53' 14'' N 45° 16' 12'' W

Introductie

Het ijs waar we op lopen is nauwelijks sterk genoeg om het gewicht van de sledes te dragen. Het ijs is vers en beweegt in golfachtige bewegingen voor ons uit, alsof we over een waterbed lopen. Het dunne, doorschijnende vlies toont de kilometers diepe en inktzwarte Noordelijke IJszee. Wie hier door het ijs zakt mag hopen dat hij zich van zijn slede bevrijd heeft voordat hij door het gevaarte de diepte ingetrokken wordt. Hoewel hier opperste concentratie vereist is, ben ik er niet helemaal met mijn hoofd bij. We zijn al meer dan vijftig dagen onderweg. Binnen enkele weken zullen we de Geografische Noordpool bereiken. De leegte van de toekomst tekent zich al af en in gedachten zoek ik naarstig naar een nieuwe uitdaging...

XMARX - concepts for exploration

XMARX is de onderneming van Marc Cornelissen. Ooit besloot hij architect te worden maar nadat hij in 1995 aan de Technische Universiteit van Delft afstudeerde, ruilde hij een beginnende carrière als architect in voor die van professioneel avonturier. In dit vak ziet hij zich geconfronteerd met complexe projecten die onder onzekere omstandigheden tot een goed einde moeten worden gebracht. Zijn exploraties van afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden vormen de basis voor televisiedocumentaires, boeken, publicaties en inspirerende lezingen en trainingen voor het bedrijfsleven.

Met het op eigen kracht bereiken van zowel de Noord- als Zuidpool (1997, 2000) behoort hij tot een select gezelschap van avonturiers dat kleiner is dan het aantal astronauten die een ruimtemissie volbracht hebben. Naast het bereiken van deze uitzonderlijke sportieve prestatie, heeft hij zich weten te onderscheiden als iemand die zijn ervaringen en vaardigheden weet in te zetten buiten het domein van expedities. XMARX is actief betrokken bij projecten en concepten die een ruime interpretatie toelaten van het begrip 'exploratie'. In algemene termen laten de activiteiten van XMARX zich als volgt definiëren:


XMARX initieert en ondersteunt exploratieconcepten die tot doel hebben om de wereld zoals je die kent te vergroten, inzichten te verruimen en die ervaring te delen.

Dit betekent dat XMARX een breed dienstenpakket levert en daarnaast actief betrokken is bij nieuwe initiatieven waarbij de exploratie van een duurzame wereld en een betekenisvolle toekomst centraal staan. Kijk bij partners en projecten om te zien hoe dit concreet wordt ingevuld.

© 2007 xmarx